Met het “mobiele bureau” waarmee naar verschillende Brugse buurten wordt getrokken, willen de partners Stad Brugge, de OCMW-vereniging SPOOR en CAW Noord-West-Vlaanderen de jongerenwerking Route 36 toegankelijker maken voor de jongen en het professionele netwerk. Het concept is eenvoudig: de bestelwagen van de preventiewerkers sluit aan bij de Buurtsportcaravan, de luifel wordt uitgerold, de plooitafels worden opgezet, en klaar. De jongere kan eens langskomen om goeiedag te zeggen of kennis te maken met Route 36.
“We gaan met onze werkplek naar de leefwereld van de jongeren, waardoor we drempelverlagend werken,” zegt schepen van Jeugd Mathijs Goderis. “Veel kinderen en jongeren vinden het immers nog altijd moeilijk om de stap te zetten naar de vaste locatie van Route 36 op de Vlamingdam 36.”
In juli was het mobiele bureau van Route 36 al aanwezig op De Bilk in Sint-Jozef, in de wijk Hermitage in Sint-Andries en op het voetbalveld in de Gentele in Sint-Pieters. Telkens kwamen heel wat kinderen genieten van de activiteiten van Buurtsport, en een belangrijk aantal jongeren vond de weg ernaartoe voor een gesprek.
In augustus bevindt het mobiele kantoor zich in het Sint-Donaaspark in Zeebrugge en in Babbaert en Malehoek in Sint-Kruis.
Al richt men zich vooral naar de jongeren uit de buurt, toch is iedereen welkom. Een buurtbewoner die eens passeert, kan nuttige informatie geven over het reilen en zeilen in de wijk. Of ouders die eens komen genieten van hun spelende kinderen… ze worden allemaal even hartelijk onthaald.
“Ook verenigingen, partnerorganisaties of een team collega’s kunnen gebruikmaken van het mobiele bureau van Route 36,” zegt Mathijs Goderis. “Je kan de locatie reserveren om te vergaderen, met een jongere af te spreken, eens te komen werken op een andere locatie, of gewoon goedendag komen zeggen. Elektriciteit en zelfs wifi zijn voorzien.”
Om alles logistiek waar te maken, kon Route 36 rekenen op financiële steun van de Club Brugge Foundation. Een deel van de winst van de verkoop van mondmaskers, schonk deze stichting aan Route 36. Hiermee werden onder meer twee oplaadbare batterijen aangekocht om voldoende elektriciteit voorzien. Met de steun ook geïnvesteerd in onder meer een mobiele wifi-verbinding, een koffiezetapparaat en een aantrekkelijke luifel.
“Voor de Brugse jongeren speelt het geen rol bij welke organisatie een hulpverlener betrokken is – of het nu het OCMW, het CAW, Buurtsport of de stad is,” zegt schepen van Sociale Zaken Pablo Annys. “Met Route 36 willen we vooral investeren in hulpverlening zonder tussenschotten, waarbij jongeren op de eerste plaats komen. De medewerkers van Route 36 hebben dat alvast begrepen door met hun mobiel kantoor de baan op te gaan. Zo kunnen we de jongeren directer bereiken en de drempel naar onze werking nog een stuk verlagen.”
"Er groeien al plannen om ook tijdens het schooljaar op toer te gaan met het mobiele kantoor,” zegt Mathijs Goderis, “bijvoorbeeld op woensdagnamiddag, over de middag in schoolomgevingen of op plaatsen waar jongeren lunchen. Meer nieuws volgt later nog.”
Route 36 is een samenwerking tussen Stad Brugge, OCMW-vereniging SPOOR Brugge en CAW Noord-West-Vlaanderen.
Info:
Bekijk hier de videoreportage: